Siebren, die rondleidingen geeft in het Muiderslot naast zijn baan als kok, had toen de coronacrisis insloeg opeens wat meer vrije tijd. Deze tijd heeft hij benut door zijn passies voor geschiedenis en koken te combineren. Het resultaat is een smaakmakende sessie koken in de kasteeltuinen. Lees hieronder hoe hij inspiratie kreeg van het herdersleven.

De herdertjes lagen bij nachte      

Binnenkort kan er tijdens de zwoele zomeravonden gekampeerd worden in de oude boomgaard van het Muiderslot. In de schaduw van het kasteel verzamelen we rondom het kampvuur en luisteren we naar oude verhalen van vroeger. Even helemaal weg van de wereld buiten de kasteelmuren komen we tot rust. Een waar herdersbestaan in de buitenlucht.

Het leven van herders werd in de 17de eeuw door kasteelheer P.C. Hooft behoorlijk geromantiseerd. Een losbandig leven in de natuur zonder de regels en de drukte van de grote stad sprak tot de verbeelding. Ook binnen de schilderkunst was dit herdersbestaan een geliefd thema. In de ridderzaal van het Muiderslot hangen verschillende schilderijen die het herdersleven idealiseren. Men probeerde dit leven ook op te zoeken en te ervaren. Toen de veiligheid buiten de muren van steden en kastelen toenam, ontstond er een ware cultuur van buitenleven. Rijken en edelen stichtten buitenplaatsen en lieten zich portretteren als jagers of herders.

schilderij herder voor bij het recept hersstoof muiderslot

Johannes Mijtens, Dubbelportret van een jong paar als Granida en Daifilo, midden 17e eeuw

Ook in de literatuur werden zogenaamde pastoralen of herdersspelen populair. Dit jonge paar heeft zich laten schilderen als de hoofdpersonen uit Hoofts toneelstuk Granida. Een verhaal over liefde, erotiek, bedrog en overspel en uitermate geschikt voor een zwoele zomeravond. Wij zijn benieuwd naar uw verhalen, zien we elkaar binnenkort voor de tent bij het kampvuur op het Muiderslot?

Recept Robuuste Herdersstoof

Ingrediënten:

  • 1 grote peen
  • 1 prei
  • 1 pastinaak
  • 1 kilo lamsnek of lamsschouder
  • Bleekselderij
  • Rode wijn
  • 3 uien
  • 1 hele bol knoflook
  • Mosterd
  • 4 laurierblaadjes
  • 3 Kruidnagels
  • 5 takken rozemarijn
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 bosje tijm
  • 1 theelepel foelie
  1. Neem het lamsvlees en smeer deze rondom in met mosterd, peper en zout uit de molen. Doe in een kom, dek af en laat 1 uurtje marineren in de koelkast. Tip: laat het lamsvlees aan het been zitten, dit geeft extra smaak.
  2. Neem een grote stoofpan en zet op het vuur met een scheut olijfolie.
  3. Snij de uien en knoflook in grove stukken en bak aan in de pan totdat de ui glazig is.
  4. Voeg laurier, tijm, rozemarijn, kruidnagel en foelie toe en bak deze even mee met de uien.
  5. Voeg het lamsvlees toe en bak rondom aan met de specerijen, uien en knoflook.
  6. Was de overige groenten en snijd in grove stukken, voeg toe en bak een paar minuten mee in de pan.
  7. Blus af met een halve fles rode wijn. Tip: gebruik je eigen gemaakte kruidenwijn voor extra smaak.
  8. Voeg nu 2 eetlepels tomatenpuree toe.
  9. Vul de pan aan met water totdat alle ingrediënten net onder het vocht staan.
  10. Doe een deksel op de pan maar laat een kier open.
  11. Laat de stoof 4 tot 5 uur op laag vuur pruttelen, hoe langer hoe beter. Voeg eventueel gedurende het proces een klein beetje water toe mocht de stoof dreigen uit te drogen. Na 4 tot 5 uur moet het vlees letterlijk van het bot vallen.

Eet smakelijk!